Roliga bröllopstraditioner genom tiderna

Visste du… ?
Varför vi egentligen har vit brudklänning?

Många tror att färgen vit står för kyskhet och oskuldsfullhet . Men den verkliga orsaken till den vita brudklänningen är en bröllopstraditionen som kommer från en kunglig trendsättare – drottning Victoria (1819-1901). För henne betydde den vita brudklänningen makt och kärlek till sitt land, Storbritannien. Övriga drottningar i Europa gifte sig ofta i silver eller guldbrokad medan folket på landsbygden valde färg som rött och svart. Men nu 200 år senare så är helt klart vitt eller Ivory som den vanligaste färgen på brudklänningen. 

(Röd brudklänning från Morilee) (Svart brudklänning från Modeca)

Slöjan var ett måste!
Tidigare var slöjan en symbol för oskuldsfullhet och mödom. Brudens ansikte doldes för nyfikna och elaka blickar, men också för brudgummen. Han fick dock kort lyfta på slöjan framför altaret för att försäkra sig om att han gifte sig med rätt kvinna. Brudslöjan fick sedan först tas av vid midnatt och vid den tidpunkten blev bruden officiellt hustru. Idag är brudslöjan en snygg accessoar och en traditionell del av en bruds utstyrsel.

(Brudslöjor från Poirier- Randy Fenoli)

Bröllopstraditioner från olika delar i världen

Tyskland – såga trädstammen
Sågspån som tecken på förbundenhet. Den traditionella sågen hör hemma på varje tyskt bröllop. De omväxlande sågdragningarna symboliserar balansen i äktenskapet och är ett tecken på att paret i framtiden kommer att kunna klara av allt tillsammans.

Frankrike – auktion av strumpebandet
Denna tradition är särskilt populär i Frankrike. Bruden står mitt på dansgolvet och börjar att långsamt steg för steg lyfta upp klänningsfållen. Männen på plats bjuder på varje centimeter mer ben medan kvinnorna kommer med motbud. Detta pågår fram och tillbaka tills det att strumpebandet skymtas. Den som var den sista att avge ett bud vinner bandet. Den ihopsamlade potten tillfaller brudparet.

( Strumpeband från Poirier)

Ryssland – stjäl skon
Det är knappast ett ryskt bröllop utan det berömda skorånet. Några av gästerna klär ut sig med färgglada kläder och dansar in i salen. Under dansen klättrar en av dem in under brudparets bord och stjäl skon av den invigda bruden. De övriga gästerna måste ta tillbaka skon från tjuvarna. Den som återlämnar skon belönas med en klunk vodka. Så fort som bruden fått tillbaka sin sko kan brudvalsen ske.

(Skor från Elsa Coloured Shoes)

Sverige – inte lämna varandras sida
I Sverige bör brudparet om möjligt inte lämna varandras sida under bröllopsmiddagen. Om bruden skulle behöva pudra näsan får nämligen alla kvinnliga gäster kyssa den övergivna brudgummen. Naturligtvis är det motsatta också tillåtet om brudgummen avviker från brudens sida.

Visst är det lite kul med traditioner! Vilka tar ni med er på ert bröllop? 

Hos Wedding Store i Malmö hittar ni ett brett utbud av brudklänningar, festklänningar, tärnklänningar och balklänningar. Vi har även en mängd accessoarer för din kompletta look. Varmt välkommen att boka tid här, för din provning idag. Ser fram emot att träffa just dig och ditt sällskap!

Vårpirriga kramar från oss alla till er alla