Varför är underkjol viktigt?

Att hitta sin brudklänning är ett äventyr. Ofta har bruden en vision av hur klänningen ska se ut och hur passformen ska vara. Det kan hända att brudklänningen känns nästan perfekt men att något litet saknas, det kan vara volym, det kan vara att framhäva modellen på klänningen eller att få en slätare och jämnare siluett. Det som man oftast inte tänker på och får höra om är hur viktigt det är med underkjolen. Att en underkjol bara är till för att ge volym stämmer inte. En underkjol kan ge brudklänningen det där lilla extra som gör att brudens vision blir till verklighet.

Hur vet man vilken slags underkjol som passar bäst till just sin brudklänning? Jo, på Wedding Store har vi ett brett utbud av underkjolar från Bianco Evento. Våra kunniga brudkonsulter vet vilken slags underkjol som kan framhäva brudklänningen på bästa sätt. Självklart får våra brudar provar olika slags underkjolar för att se vilken sort som skapar den siluett som bruden vill ha.

Det finns ett par generella riktlinjer när det gäller underkjolar:

Det är viktigt att prova med underkjol innan sömmerskan justerar det som behövs på brudklänningen. Skulle man komma på i efterhand att man vill ha en underkjol, så finns risken att brudklänningen blir för kort och en bit av underkjolen syns.

För enkla och lite rakare klänningar, där det mer handlar om passform än volym så passar en underkjol med en ring. Den här typen av underkjol kan också fungera för brudklänningar i sjöjungfru modell, där det viktiga är att underkjolen är smal upptill och har volym nertill.


Är det en figurnära brudklänning så finns det enkla underkjolar som slätar ut siluetten, så att den minimalistiska stilen kommer till sin rätta.


Brudklänningar i A-linje modell behöver ofta lite mer volym för att tyget ska falla rätt. Då behövs det en underkjol med två ringar och eventuellt lite volanger om bruden vill bygga på volymen.


Vill man ha en brudklänning med stor volym, som en prinsessklänning eller balklänning, så krävs det en underkjol med fyra eller fem ringar, samt tyll eller krinolin.


Tips till den blivande bruden är att lägga in en post i budgeten för underkjol och andra underkläder. Rätt slags underkläder kan verkligen göra underverk med passformen i brudklänningen. Mer om smarta underkläder, så som Spanx, kommer längre fram i bloggen.